هنر

شهاب حسینی پرافتخارترین بازیگر سینمای ایران

ناظم نیوز: شهاب حسینی یکی از شاخص ترین و مستعدترین بازیگران تاریخ سینمای کشور می دانند و البته نگاهی به کارنامه او نیز موید همین موضوع است.

محمد حسین زاده

شهاب حسینی امسال وارد چهل و نهمین سال زندگی‌اش می‌شود؛ او در ۲ دهه فعالیت سینمایی بیش از ۴۵ فیلم بر پرده سینماهای ایران داشته و کلی جایزه معتبر داخلی و خارجی در ویترین افتخاراتش می‌درخشد. او را یکی از شاخص ترین و مستعدترین بازیگران تاریخ سینمای کشور می دانند و البته نگاهی به کارنامه او نیز موید همین موضوع است. البته که شهاب حسینی در تلویزیون و شبکه خانگی نیز چهره ای موفق و شاخص بوده و هنوزهم سریال شهرزاد با درخشش استثنایی او یکی از شاخص ترین سریالهای شبکه خانگی به شمار می رود. در ادامه مروری خواهیم داشت به آثار سینمایی شهاب حسینی…

شروع به نقش های کوتاه
با اینکه شهاب حسینی در آغاز راه بازیگر چندان پولسازی نبود، اما کارنامه سینمایی‌اش مملو از بازی‌های به یادماندنی و تحسین‌برانگیز است و تالار افتخاراتش چندین نامزدی جشنواره فیلم فجر و جشن خانه سینما و از همه مهمتر خرس نقره‌ای جشنواره برلین را به خود دیده است. شهاب حسینی فعالیت بازیگری اش در سینما را در سال ۱۳۸۰ و با حضور در فیلم رخساره آغاز کرد. رخساره ساخته امیر قویدل و هنرنمایی دیگر بازیگرانی چون میترا حجار، محمدعلی سپانلو و… در اکران عمومی سال ۱۳۸۱، نزدیک به ۶۶ هزار تماشاگر را با خود همراه کرد و در جایگاه ۳۶ جدول پرمخاطب‌ترین‌های سال قرار گرفت. اما فیلم واکنش پنجم ساخته جنجالی تهمینه میلانی و نقش‌آفرینی هنرمندانی چون جمشید هاشم‌پور، نیکی کریمی، مریلا زارعی، محمدرضا شریفی‌نیا، گوهر خیراندیش و… که در بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر اولین سیمرغ بلورین کارنامه سینمایی نیکی کریمی را برای او به ارمغان آورد و جمشید هاشم‌پور و گوهر خیراندیش را نامزد دریافت جایزه کرد، در اکران عمومی سال ۱۳۸۲ توانست بیش از ۵۳۵ هزار مخاطب را روانه سالن‌های سینما کند و رتبه ۶ جدول پربیننده‌ترین‌های سال را به دست آورد. واکنش پنجم دومین حضور شهاب حسینی بر پرده سینماهای ایران بود.

شمعی برای جشنواره‌ها
شهاب حسینی با حضور متفاوت و تحسین‌برانگیز خود در نقش مکمل فیلم شمعی در باد ساخته پوران درخشنده در سومین سال فعالیت سینمایی‌اش، توانایی‌های خود را به رخ کشید و نشان داد که بازیگر توانمندی است. او برای بازی در همین فیلم هم در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر و هم در هشتمین جشن خانه سینما نامزد دریافت جایزه شد. شمعی در باد که در آن بهرام رادان، آزیتا حاجیان، حسام نواب صفوی، عسل بدیعی، ایرج راد، سیروس ابراهیم زاده، جمشید مشایخی و… نقش‌آفرینی کردند ۲۸ مرداد سال ۱۳۸۳ اکران عمومی شد و توانست نزدیک به یک میلیون نفر را روانه سالن‌های سینما کند و در رتبه ۷ جدول پرتماشاگرترین‌های سال را از آن خود کند. در آن سال فیلم سینمایی کما به کارگردانی آرش معیریان با جذب نزدیک به ۲ میلیون نفر عنوان پرمخاطب‌ترین فیلم سال را به دست آورد و مارمولک تنها با ۴ هفته اکران نزدیک به یک میلیون و ۶۴۷ هزار نفر تماشاگر داشت و در رتبه دوم ایستاد. فیلم زهر عسل اولین ساخته ابراهیم شیبانی و حضور بازیگران پولساز آن سال‌ها همچون محمدرضا گلزار و مهناز افشار و همراهی فریماه فرجامی و کاظم افرندنیا، دیگر فیلم شهاب حسینی بود که برخلاف پیش‌بینی‌ها آنچنان که باید در اکران عمومی ندرخشید و تنها ۴۷۰ هزار نفر از فیلم دیدن کردند و رده ۹ جدول پرمخاطب‌ترین‌های سال به فیلم ابراهیم شیبانی تعلق گرفت. شهاب حسینی در سال ۱۳۸۳ و در بیست و سومین دوره جشنواره فیلم فجر نیز بار دیگر نامزد دریافت سیمرغ بلورین شد. او با حضور در نقش مکمل فیلم رستگاری در هشت و بیست دقیقه به کارگردانی سیروس الوند و بار دیگر پس از شمعی در باد با همبازی شدن در کنار بهرام رادان این مهم را به دست آورد. مهتاب کرامتی، سیاوش طهمورث، عنایت الله بخشی، آفرین عبیسی، صدرالدین حجازی، ثریا قاسمی و… دیگر بازیگران فیلم بودند. نامزدی شهاب حسینی تنها دستاورد فیلم در جشنواره فیلم فجر بود. سوژه ملتهب اما پایان بندی محافظه کارانه فیلم چندان در گیشه موفق نبود و اثر نسبتا خوش ساخت سیروس الوند که در تاریخ ۲۲ تیر سال ۱۳۸۴ اکران عمومی شده بود تنها ۲۳۴ هزار نفر را روانه سالن‌های نمایش دهنده کرد و جایگاه ۲۱ جدول پربیننده‌ترین‌های سال را به دست آورد.

نقش هایی برای درخشش
شهاب حسینی با اینکه در اولین حضور سینمایی‌اش در نقش اصلی ظاهر شد، اما در نیمه اول دهه ۸۰، اغلب در نقش‌های مکمل بازی کرد که در این میان شخصیت‌های منفی و ضدقهرمان نقش قابل توجهی داشتند. قتل آنلاین ساخته مسعود آب‌پرور و هنرنمایی بازیگرانی چون حمید گودرزی، جمشید هاشم‌پور، الناز شاکردوست، غلامحسین لطفی، یکتا ناصر، شهره سلطانی، میرمحمد تجدد، گلاره عباسی و امیرحسین آرمان در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و به جز نامزدی در بخش بهترین صداگذاری (فریدون خوشابافرد) دستاور دیگری نداشت. قتل آنلاین ۵ مهر سال ۱۳۸۵ بر پرده سینماهای ایران رفت و توانست ۳۷۳ هزار نفر را به سالن‌های نمایش دهنده بکشاند و در جایگاه ۱۷ جدول پرتماشاگرترین‌های سال قرار گیرد. دل شکسته، ملودرام اشک‌انگیز و جوانانه علی رویین‌تن با نقش‌آفرینی بازیگرانی چون بیتا بادران، فریبا کوثری، خسرو شکیبایی، رضا رویگری و… همچنین محیا، ساخته اکبر خواجویی و هنرنمایی الهام حمیدی، برزو ارجمند و… هر ۲ با بازی خوب شهاب حسینی که دومی دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را از بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر برای او به ارمغان آورد، در سال ۱۳۸۷ در سینماهای ایران اکران شدند و هر ۲ حدود ۲۰۰ هزار تماشاگر را روانه سالن‌های نمایش دهنده کردند و به ترتیب رتبه‌های نوزدهم و بیستم جدول پربیننده‌ترین‌های سال را به دست آوردند.

آغاز فصل جوایز برای شهاب
اقبال تماشاگران از آثاری با حضور شهاب حسینی از اکران سال ۱۳۸۸ بار دیگر قوت گرفت. حسینی برای بازی‌های معرکه‌اش در 2 فیلم درباره الی و سوپراستار از بیست و هفتمین جشنواره فیلم فجر (بهمن ۱۳۸۷) نامزد دریافت جایزه بود که در نهایت برای بازی در سوپراستار سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول را از آن خود کرد. آن سال درباره الی… در جشنواره درخشید و سیمرغ بلورین فیلم منتخب تماشاگران، بهترین کارگردانی و بهترین صدا (حسن زاهدی) را کسب کرد و در ۷ بخش دیگر هم نامزد دریافت جایزه بود. فیلم درباره الی قرار بود به عنوان برنامه نوروزی سینماها به روی پرده برود که همزمانی اکران آن با نمایش اخراجی‌ها ۲ باعث شد تا فیلم اصغر فرهادی ۱۶ خرداد اکران شود. اتفاقات خرداد سال ۱۳۸۸ روی اکران فیلم تاثیر گذاشت و در حالی که پیش‌بینی می‌شد به راحتی بیش از یک میلیون تماشاگر به دیدن فیلم بروند، اما تنها نزدیک به ۸۸۰ هزار نفر تماشاگر بهترین فیلم کارنامه سینمایی اصغر فرهادی بودند و رتبه ۴ جدول پرمخاطب‌ترین‌های سال به بهترین فیلم دهه ۸۰ سینمای ایران رسید. فیلم سوپراستار هم که منهای سیمرغ بلورین شهاب حسینی، با ۴ نامزدی از بیست و هفتمین جشنواره فیلم فجر راهی اکران عمومی شده بود، نوروز سال ۱۳۸۸ بر پرده سینماها رفت و حدود ۶۸۰ هزار نفر به استقبال آن رفتند و جایگاه ۹ جدول پربیننده‌ترین‌های سال به فیلم تهمینه میلانی تعلق گرفت. سالی که برای شهاب حسینی خیلی خوب شروع شد و با اکران همین ۲ فیلم هم به پایان رسید. فیلم متفاوت و البته مهجور پرسه در مه، ساخته بهرام توکلی که یکی دیگر از بازی‌های درخشان شهاب حسینی را به همراه داشت با هنرنمایی دیگر بازیگرانی چون لیلا حاتمی، مسعود رایگان و احمد ساعتچیان در تاریخ ۲۷ بهمن سال ۱۳۸۹ در سینماهای ایران اکران شد و تنها توانست ۳۳ هزار تماشاگر را با خود همراه کند و در رتبه ۴۴ جدول پربیننده‌ترین‌های سال بایستد. اما پرتماشاگرترین فیلم شهاب حسینی در دهه ۸۰ در سال ۱۳۹۰ بر پرده سینماها رفت: جدایی نادر از سیمین. باز هم فیلمی از اصغر فرهادی که حسینی در آن ایفاگر نقش مکمل بود و پیمان معادی و لیلا حاتمی عهده‌دار ایفای نقش‌های اصلی بودند. ساره بیات، سارینا فرهادی، مریلا زارعی، بابک کریمی دیگر بازیگران فیلم بودند. فیلم جدایی نادر از سیمین پرافتخارترین فیلم تاریخ سینمای ایران در جشنواره‌های داخلی، جشنواره‌های خارجی و مراسم سینمایی بود. پنجمین ساخته اصغر فرهادی ضمن کسب گلدن گلوب بهترین فیلم خارجی، جایزه اسکار همین بخش را هم ربود و در بخش بهترین فیلمنامه هم نامزد دریافت اسکار بود. جدایی نادر از سیمین ضمن کسب خرس نقره‌ای بهترین گروه بازیگران مرد و زن جشنواره برلین، خرس طلایی این جشنواره را هم از آن خود کرد. فیلم اصغر فرهادی ۵ سیمرغ بلورین و ۲ دیپلم افتخار از بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر و ۴ تندیس زرین از جشن خانه سینما و بیشمار جایزه از مهم‌ترین جشنواره‌های جهانی را به دست آورد. جدایی نادر از سیمین به عنوان برنامه نوروزی سال ۱۳۹۰ از ۲۶ اسفند سال ۱۳۸۹ به روی پرده سینماهای ایران رفت و توانست بیش از ۱ میلیون و ۱۴۰ هزار تماشاگر را روانه سالن‌های سینما کرده و عنوان سومین فیلم پرمخاطب سال را از آن خود کند. در آن سال اخراجی‌ها ۳ با ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و ورود آقایان ممنوع با یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر رتبه‌های اول و دوم جدول پربیننده‌ترین‌های سال را کسب کرده بودند.

مهمترین جایزه بازیگری ایران
شهاب حسینی در دهه ۹۰ نیز ۱۸ فیلم سینمایی در اکران عمومی داشت که از این میان فیلم فروشنده دیگر فیلم اسکاری اصغر فرهادی با جذب حدود ۲ میلیون و ۶۱۰ هزار نفر، عنوان پرفروش‌ترین فیلم دهه ۹۰ و کارنامه سینمایی شهاب حسینی را به نام خود زد. شاید یکی از افتخارات شهاب حسینی حضور در ۲ فیلم اسکاری تاریخ سینمای ایران و همچنین حضور در ۳ فیلم تحسین برانگیز اصغر فرهادی (درباره الی…، جدایی نادر از سیمین و فروشنده) باشد. افتخاری که شاید بازیگر دیگری حالا حالاها نتواند آن را تجربه کند. فروشنده در سال ۱۳۹۴ ساخته شد و بدون حضور در جشنواره فیلم فجر، به جشنواره کن رفت و جایزه بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر نقش اول مرد (شهاب حسینی) را به دست آورد. همچنین «فروشنده» ضمن اینکه در گلدن گلوب نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم خارجی زبان شد، اسکار بهترین فیلم خارجی را هم از آن خود کرد. چند جایزه بین‌المللی دیگر هم به فیلم فرهادی رسید، ضمن اینکه ۳ جایزه اصلی نوزدهمین جشن خانه سینما (بهترین فیلم، کارگردانی و فیلمنامه) هم به اصغر فرهادی تعلق گرفت و شهاب حسین، فرید سجادی حسینی (بهترین بازیگر نقش مکمل مرد)، هایده صفی یاری (تدوین) و کیوان مقدم (طراحی صحنه و لباس) تندیس زرین این جشن را کسب کردند. شهاب حسینی در دهه ۹۰ یک فیلم نسبتا پرتماشاگر هم داشت که در سال ۱۳۹۲ اکران شد: فیلم هیس دخترها فریاد نمی زنند ساخته پوران درخشنده پس از موفقیت نسبی در سی و یکمین جشنواره فیلم فجر در تاریخ ۹ مرداد سال ۱۳۹۲ راهی پرده سینماها شد و توانست حدود ۸۳۲ هزار نفر را جذب سالن‌های نمایش دهنده کند و پس از رسوایی (با ۹۶۳ هزار تماشاگر) در رتبه ۲ جدول پرمخاطب‌ترین‌های سال قرار گیرد.

تجربه متوسط برای کارنامه
شهاب حسینی در نیمه اول دهه ۹۰ بار دیگر نقش‌آفرینی‌های درخشانی را در کارنامه پربار و سنگین سینمایی‌اش به ثبت رساند. از این میان می‌توان به فیلم‌هایی چون برادرم خسرو (احسان بیگلری)، آشغال‌های دوست داشتنی (محسن امیریوسفی) که پس از 7 سال سرانجام در سال ۱۳۹۷ رنگ پرده را دید، حوض نقاشی (مازیار میری) و یکی می‌خواد باهات حرف بزنه (منوچهر هادی) اشاره کرد و البته هر ۴ فیلم اشاره شده گیشه موفقی را پشت سر نگذاشتند. حسینی در سال ۱۳۹۲ کارگردانی را هم تجربه کرد و فیلم ساکن طبقه وسط را با ایفای چند شخصیت عجیب و غریب ساخت که البته چندان مورد استقبال داوران، منتقدان و مخاطبان قرار نگرفت. حسینی در نیمه دوم دهه ۹۰ و پس از گذران تجربه بسیار موفق فروشنده، به تهیه‌کنندگی روی آورد و چندین فیلم را در استودیوی شخصی‌اش تهیه کرد. فیلم‌هایی تجربه گرا که البته نزد مخاطبان عام با اقبال روبرو نشدند. تنها فیلم موفق شهاب حسینی در گیشه در نیمه دوم دهه ۹۰، هزارتو ساخته امیرحسین ترابی بود که در تاریخ اول آبان ۱۳۹۸ اکران شد و نزدیک به ۴۴۰ هزار نفر از آن دیدن کردند و رده ۱۹ جدول پربیننده‌های سال به این فیلم تعلق گرفت. شهاب حسینی امسال دو فیلم طلاخون و شین را بر پرده سینماهای ایران داشت که هر دو زیر ۳۰ هزار مخاطب داشتند.

جنجال و تجربیات متفاوت
شاید تنها فیلم جنجالی کارنامه سینمایی شهاب حسینی فیلم خانه پدری ساخته کیانوش عیاری باشد. فیلمی که در سال ۱۳۸۹ با حضور بازیگرانی چون مهدی هاشمی، مهران رجبی، مینا ساداتی، نازنین فراهانی، ناصر هاشمی و… ساخته شد، در جشنواره بیست و دوم فیلم فجر به نمایش درآمد و در سه برهه زمانی متفاوت و در زمانهای بسیار کوتاه به اکران درآمد و در نهایت آنطور که باید دیده نشد. خانه پدری در تاریخ های ۴ دی ۱۳۹۳، اول آبان ۱۳۹۸ و ۲۲ آبان ۱۳۹۸ اکران شد که در نمایش سوم بیش از ۱۰۰ هزار نفر تماشاگر داشت.

از تلویزیون تا شبکه خانگی
شهاب حسینی در نقش قباد دیوانسالار، حضور درخشانی در یکی از موفق‌ترین سریال‌های شبکه نمایش خانگی داشت. مجموعه‌ای پرفروش و پراقبال که جایگاه محبوبیت او را تثبیت کرد. اما این روزها شهاب حسینی با حضور در نقش یک پلیس وظیفه‌شناس و داغ‌دیده در سریال خوش ساخت پوست شیر در شبکه نمایش خانگی جدید حضور دارد. این سریال که ساخته و تهیه برادران محمودی است، با استقبال مخاطبان مواجه شده است. هادی حجازی‌فر، علیرضا کمالی، مهرداد صدیقیان، پردیس احمدیه، پانته‌آ بهرام، ژیلا شاهی از دیگر بازیگران اصلی این سریال هستند. بد نیست بدانید اولین تجربه بازی شهاب حسینی در سریال تلویزیونی به سریال پلیس جوان از شبکه ۳ سیما برمی‌گردد و او حالا تجربه بازی در شبکه خانگی را با نقش یک پلیس میانسال تجربه می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا