جامعه

حفظ هویت اصیل محله با احیا خانه موزه شهید تندگویان

سرپرست شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران گفت: حفظ هویت اصیل محله تختی با احیا و بهره برداری خلاقانه خانه موزه شهید تندگویان ضروری است.

به گزارش ناظم نیوز، کسری حسنی در نشست مشترکی که به مناسب‌ترین سالروز اسارت شهید تندگویان در خانه موزه این شهید با حضور محمد مهدی تندگویان، فرزند شهید تندگویان، امیر یزدی، شهردار منطقه ۱۲، قشمی، نماینده معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، احمد استاد باقر، رئیس هیأت مدیره این شرکت در خانه موزه این شهید برگزار شد، گفت: باید تلاش کنیم این مکان به مجموعه‌ای برای داد و سندهای فرهنگی تبدیل شود.

وی با اشاره به اینکه در صیانت از خانه موزه شهید تندگویان هیچ تردیدی وجود ندارد، افزود: این بنا ارزش فرهنگی و هویت شهر ما را تشکیل می‌دهد و با صیانت از این فضا می‌توان بخشی از ارزش‌های دفاع مقدس را به نوجوانان، جوانان و نسل‌های آینده منتقل کرد.

به گفته سرپرست شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران، حفظ کالبد این خانه موزه، احیا و برگشت آن به چرخه فعالیت و نقش آفرینی در شهر بسیار حائز اهمیت است. بنابراین باید در راستای افتتاح و بهره برداری از این فضا تلاش کنیم تا مشکلات و مسائل پیرامون هرچه سریع‌تر با همکاری مدیریت شهری و سایر دستگاه‌ها حل و فصل شود.

وی با اشاره به اینکه شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران آماده هرگونه همکاری و اقدام در راستای فعالیت‌های مربوط به موزه آرایی در این فضا، مرمت و بازسازی آن است، بیان داشت: امیدواریم با همکاری خانواده شهید تندگویان و وزارت نفت که هزینه نگهداشت را پذیرفته است، این مکان را به فضای فرهنگی مناسب و در خور شأن شهید تندگویان تبدیل شود.

حسنی با تاکید بر اینکه با افتتاح و بهره برداری این خانه موزه و همچنین با در نظر گرفتن برنامه‌های خلاقانه و خوب، می‌توان این مکان را به فضایی برای علاقه مندان شهید تبدیل کرد، افزود: این مجموعه باید شناسنامه دار شده و همچنین مولد باشد.

وی با اشاره به اینکه باید در راستای بقا و افزایش ارتقای زیرساخت‌های گردشگری این بنا تلاش کنیم، گفت: ما در شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران تلاش کرده‌ایم تا این خانه موزه را از حالت مخروبه گذشته خارج کرده و همچنین فضای سنتی، بومی فضا و به عبارتی اصالت آن را حفظ کنیم.

به گفته سرپرست شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران با تاکید بر اینکه خانه موزه شهید تندگویان حس خودباوری را در جوانان ایجاد و ارتقا می‌دهد، افزود: این مساله قابل ارزش گذاری نیست.

احمد استاد باقر، رئیس هیأت مدیره شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران نیز در ادامه با بیان این مطلب که احیا و راه اندازی این خانه یکی از دغدغه‌های ما به شمار می‌آید، تصریح کرد: متأسفانه یکی از مشکلات خانه موزه‌های عدم خودگردانی این مجموعه‌ها است که منجر به آسیب پذیری و صدمه دیدن این فضاها می‌شود.

وی به مشکلات موجود در الحاق و تملک خانه‌ای در مجاورت خانه موزه شهید تندگویان اشاره کرد و گفت: این در حالی است که برای خودگردانی این خانه موزه نیازمند تملک فضاهای مجاور آن هستیم که متأسفانه در چند سال گذشته به دلیل عدم تخصیص بودجه؛ امکان تملک وجود نداشته است.

رئیس هیأت مدیره شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران با اشاره به اینکه باید هرگونه فعالیتی که در این خانه موزه صورت می‌گیرد با نظارت خانواده شهید تندگویان باشد، گفت: شرکت توسعه در برنامه‌های خود می‌تواند مسیر گردشگری برای این مجموعه در نظر گرفته و شرایط استفاده از این فضا را برای گردشگری فراهم کند.

وی به مطالعات صورت گرفته در خصوص شبکه سازی خانه موزه‌ها در شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران اشاره کرد و گفت: در اتاق فکر این شرکت به برگزاری رویدادها و اتفاقات مهم وزارت نفت در این خانه موزه و همچنین برگزاری برخی برنامه‌های معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در این مکان؛ تاکید شده است.

استاد باقر با اشاره به اینکه شرمنده ایم که نتوانسته‌ایم اقدامی در خور شأن شهید تندگویان و خانواده ایشان انجام دهیم، افزود: این در حالی است که همواره احیا و بهره برداری از خانه موزه شهید تندگویان جز دغدغه‌های شرکت توسعه فضاهای فرهنگی بوده است.

وی با اشاره به اینکه بازسازی، موزه آرایی و تجهیز این خانه موزه برای شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: شهید تندگویان تنها شهید وزیر و اسیر است بنابراین باید این مکان را به مرکز تحول در محله تبدیل شود.

امیر یزدی، شهردار منطقه ۱۲ نیز با اشاره به اینکه باید امتیازات فرهنگی و فعالیت‌های مکمل را برای این مجموعه‌ها در نظر بگیریم، تصریح کرد: این خانه موزه می‌تواند در ارتقای فرهنگی و تعلق خاطر مردم محله نیز بسیار نقش آفرین باشد.

وی با اشاره به اینکه این مکان به عنوان محل حیات و زندگی شهید تندگویان بسیار برای ما اهمیت دارد، گفت: باید در احیا و بهره برداری این مکان ذائقه مردم محله نیز در نظر گرفته شود.

محمد مهدی تندگویان، عضو سابق شورای اسلامی شهر تهران و فرزند شهید محمد جواد تندگویان نیز در ادامه این جلسه با بیان این مطلب که باید این خانه به مرکز فرهنگی در مقیاس محله و شهر تبدیل شود، گفت: جای تشکر از دست اندرکاران امر دارد که این فضا را از حالت مخروبه گذشته خارج کردند، بنابراین لازم است با اقدام عاجل بلاتکلیفی‌ها در این زمینه حل و فصل شود تا شاهد بهره برداری مثبت این خانه موزه باشیم.

وی با تاکید بر اینکه باید خانه موزه شهید تندگویان هدف، طرح بازدید و دستاورد مشخصی داشته باشد، تصریح کرد: باید این خانه موزه هیأت امنای مشخص با حضور وزارت نفت، خانواده شهید و شهرداری تهران داشته باشد.

فرزند شهید تندگویان ادامه داد: البته به نظر بنده باید این خانه موزه تحت نظر مدیریت شهری و در راستای استفاده و توجه مردم محله باشد.

وی به حفظ بافت بومی و زیست محلی این خانه موزه اشاره و خاطر نشان کرد: شهرداری از توانایی لازم برای حل مشکلات مالی و حقوقی در راستای تملک خانه‌های مجاور برخوردار است اما متأسفانه تاکنون طی چند سال گذشته اقدام خاصی در این خصوص صورت نگرفته است.

تندگویان با اشاره به اینکه متأسفانه در بخش نگهداشت خانه موزه در مدیریت شهری سیاست کلی و مشخصی وجود ندارد، بیان داشت: به همین دلیل وزارت نفت هزینه‌های مالی و نگهداشت این خانه موزه را مادام العمر پذیرفته است.

به گفته محمد مهدی تندگویان اگر خانه موزه شهید تندگویان در محله صرفاً با عنوان یک ساختمان و بنا مطرح شود و نتواند با زندگی شهری و شهروندان محله ارتباط برقرار کنند و اساساً در محله خود بیگانه باشد، خاصیت خود را از دست می‌دهند. همانطور که در برخی مواقع و در برخی محله‌های تهران شاهد این موضوع هستیم.

حسین قشمی، نماینده معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران نیز در ادامه این نشست به لزوم توجه به بهره برداری خلاقانه و اقتصاد فرهنگی خانه موزه‌ها اشاره و تاکید کرد: خانه موزه‌ها فرصتی را فراهم می‌کند تا علاقه مندان و دوستداران صاحب خانه، فرصتی را برای تبادل افکار و آرا پیدا کنند.

وی با اشاره به اینکه منطقه ۱۲ به واسطه حضور شخصیت‌های ارزشمند از ویژگی‌های منحصر به فرد فرهنگی و هنری برخوردار است، افزود: به همین دلیل رویکرد ما در معاونت امور اجتماعی و فرهنگی به سمت توسعه گردشگری و ارائه خدمات فرهنگی به مردم محله است بنابراین لازم است خانه موزه شهید تندگویان ضمن حفظ اصالت بنا به مرکز تحول در محله تبدیل شود.

محمدجواد تندگویان، سیاست مدار و مدیر ارشد اجرایی کشور بود که به‌عنوان دومین وزیر نفت تاریخ ایران شناخته می‌شود. او که در کابینه محمدعلی رجایی به وزارت نفت رسید، در آبان ۱۳۵۹ درحالی‌که یک ماه از وزارتش می‌گذشت، برای بازدید از پالایشگاه عازم جنوب شد، ولی در جاده ماهشهر به آبادان، توسط نیروهای ارتش عراق اسیر شد و پس از سال‌ها در اسارت و شکنجه، به شهادت رسید.

خانه شهید تندگویان در محله تختی (خانی‌آباد) واقع شده و محل زندگی شهید تندگویان وزیر سابق نفت جمهوری اسلامی ایران است که در سال ۱۳۹۳ این خانه که متعلق به وزارت نفت بود توسط شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران مرمت و قرار شد که بعد از مرمت هیأت امنایی تشکیل و این خانه به مرکز فرهنگی و خانه موزه تبدیل شود و زیر نظر هیأت امنا فعالیت کند و همچنین با تملک بعضی از ساختمان‌های پیرامون آن نیز به کاربرد بهتر آن کمک کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا