تجاری سازی دستاوردهای علمی شیلات با همکاری بخش خصوصی
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور برای تولید و تجاری سازی محصولات شیلاتی با بخش خصوصی همکاری می کند.
به گزارش ناظم نیوز به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در مراسم افتتاحیه تولید مشارکتی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بخش خصوصی، گفت: تجاری سازی دستاوردهای علمی این موسسه و تولید محصولات فناورانه شیلاتی، دستاوردی بزرگ با رویکرد آینده نگری در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها است.
محمود بهمنی افزود: محققان علوم شیلاتی تاکنون تولید دانش فنی ۴۰ محصول فناورانه را در کارنامه تحقیقاتی به ثبت رسانده اند.
وی با اشاره به تاریخچه ۱۰۳ ساله تحقیقات شیلات در ایران افزود: در چارچوب موافقتنامهای که در سال ۱۳۷۲ با هدف تولید و بهره برداری بهینه از آبزیان (به ویژه کیلکا ماهیان) بین وزارت جهاد کشاورزی و برنامه عمران سازمان ملل متحد (UNDP) به امضا رسید، عملیات اجرایی احداث و راه اندازی مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، آغاز و در سال ۱۳۸۰ با محوریت تولید و مصرف فرآورده های خمیری ماهی به بهره برداری رسید و در اختیار شرکت بازرگانی شیلات وقت قرار گرفت.
بهمنی اظهار داشت: با توجه به وجود ظرفیت های تحقیقاتی مناسب، این مرکز در سال ۱۳۸۳ با هدف انجام تحقیقات تخصصی در زمینه فرآوری، حفظ کیفیت، تولید محصولات با ارزش افزوده و تکمیل زنجیره ارزش به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ملحق شد و از همان زمان با عنوان مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان تحت نظارت و مدیریت موسسه، نتایج حاصل از تحقیقات فرآوری آبزیان در کشور را برای بهره برداری به بخش های دولتی و خصوصی ارایه کرده است.
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بیان این که آخرین فعالیت های تولیدی مرکز، به صورت جسته و گریخته در سال ۱۳۹۲ بوده است، عنوان کرد: از آن پس به رغم فراخوان های عمومی متعدد برای ورود بخش خصوصی و فعال سازی مجدد خط تولید مرکز، متاسفانه استقبالی صورت نگرفت تا آن که سیاست های دولت و رویکرد کشور برای بهره برداری از امکانات و عرصه های دولتی نیز دستخوش تغییر شد.
وی اظهار داشت: تاکنون پروژه های ارزشمندی در مجموعه موسسه، حول سه محور «حفظ کیفیت و افزایش عمرماندگاری آبزیان و فرآورده های شیلاتی»، «تنوع بخشی غذاهای دریایی» و «استخراج ترکیبات زیستی فراسودمند و زیست فعال» با هدف بهره برداری حداکثری از منابع شیلاتی کشور اجرا شده است.
بهمنی گفت: علاوه بر تجربیات علمی و میدانی، تجاری سازی دانش فنی تولید محصولات مختلف شامل فرمولاسیون های مختلف غذاهای دریایی آماده، ترکیبات زیستی نظیر ژلاتین ماهی از زائدات گونه های مختلف آبزیان و هیدروکلوئیدهای قابل استخراج از جلبک ها شامل آگار، آلژینات، کاراگینان، کیتین و مشتقات آن از زائدات سخت پوستان از جمله اقدامات ارزشمند این موسسه به شمار می رود.
وی با اشاره به برگزاری مزایده عمومی اسفند ماه ۱۳۹۹ در خصوص مشارکت در سالن فرآوری آبزیان و تولید محصول توسط بخش خصوصی، اذعان داشت: یکی از شرکت های بخش خصوصی، با ارایه بهترین پیشنهاد و دارا بودن صلاحیت عمومی و اختصاصی به عنوان برنده مزایده، برای مدت سه سال انتخاب و قرارداد تولیدات مشارکتی با آن شرکت، منعقد شده است.
بهمنی، راه اندازی مجدد خط تولید مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان را پس از ۵ ماه تلاش، دستاورد مهمی دانست و بیان کرد: فعال سازی مجدد سالن تولید مرکز پس از نزدیک به ۸ سال توقف و فراهم سازی بستر اجرایی دستاوردهای پژوهشی در زمینه تنوع بخشی غذاهای دریایی و بهره برداری بهینه از منابع شیلاتی کشور، به ویژه آبزیان کم طرفدار و ارزان قیمت، با مشارکت مستقیم بخش خصوصی از مهمترین اهداف قرارداد مذکور محسوب می شود.
رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بیان این که بخش خصوصی برای این منظور، ۲۸۰ میلیارد ریال، سرمایه گذاری کرده است، افزود: مشارکت در سرمایه گذاری و اجرای عملیات تولید اعم از فرآوری، عمل آوری و بسته بندی گونه های مختلف آبزیان، به صورت گوشت چرخ شده بدون استخوان (minced) و انواع فرآورده های برپایه آن، نظیر کوفته، برگر، کباب لقمه و ناگت، با و یا بدون روکش سوخاری، به صورت خام و یا سرخ شده، انواع فیله ساده و طعم دار شده، محصولات دودی گرم، مارینادها (ترشی ماهی)، خمیر آماده مصرف ماهی، آبزیان خشک طعم دار، پودر سوپ، پودر پروتیبن تغلیظ شده ماهی و سایر تولیدات با استفاد از امکانات موجود، با پشتیبانی های فنی و علمی پژوهشگران موسسه از مهمترین موضوعات این قرارداد است.
وی ابراز امیدواری کرد که این قرارداد، موجب ارتقای فرهنگ و بهبود الگوی مصرف آبزیان، افزایش تقاضا برای محصولات شیلاتی و ترغیب سرمایه گذاران برای ورود به این عرصه شود.
بهمنی گفت: با انعقاد این قرارداد حداقل برای ۶۰ نفر به طور مستقیم در سال جاری و تا ۱۵۰ نفر در سال های آینده از افراد بومی منطقه اشتغال ایجاد می شود.
وی عنوان کرد: قرارداد تولید مشارکتی محصولات شیلاتی با بخش خصوصی، براساس ضوابط ابلاغی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در خصوص قراردادهای مشارکت در تکمیل و توسعه فناوری و با هدف برون سپاری دستاوردهای پژوهشی در زمینه فرآوری آبزیان و اجرای مطالعات مشترک با بخش خصوصی، منعقد شده است و بدیهی است انجام پروژه های مشترک طی مدت زمان اجرای قرارداد منوط به تفاهمات بعدی و عقد قراردادهای جداگانه خواهد بود.