اجتماعیسلامت

فروش تست منفی کرونا؛ بیشترین تخلف آزمایشگاه ها

مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مهمترین تخلف در حوزه آزمایشگاهها بعد از دوران کرونا، فروش تست منفی برای برخی افراد از جمله مسافران پروازها بوده است.

ناظم نیوز: سیامک سمیعی در نشست خبری آنلاین افزود: از زمان شروع اپیدمی کرونا در کشور آزمایشگاهها تشخیص طبی در بخش دولتی و خصوصی کار بزرگی انجام دادند، تاکنون حدود ۱۵ میلیون تست کرونا انجام داده اند و جای قدردانی دارد. مهمترین شکایتی که از این مجموعه مطرح شده از طرف خود مسئولان فنی آزمایشگاهها بوده مبنی بر اینکه برخی از کارکنان آنها جواب تست منفی فروخته اند و این کارکنان را اخراج کرده اند.
وی گفت: گاهی در برخی شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام افرادی تبلیغ می کنند که تست منفی یا مثبت کرونا می فروشند اما مسئولان فنی آزمایشگاهها خودشان با این مسائل برخورد کرده اند زیرا نمی خواهند اعتبار آزمایشگاه آنها زیر سوال برود.
سمیعی افزود: مهمترین جایی که افراد به دنبال جواب تست منفی هستند برای مسافران پروازها به خصوص پروازهای خارجی است. برای شرکت های هواپیمایی مهم این نیست که جواب تست درست باشد. مهم این است که جواب تست مسافر منفی باشد و با توجه به اینکه افراد هزینه زیادی را برای پروازهای خارجی پرداخت می کنند اگر یکی از همراهان آنها تست مثبت داشته باشد، تکلیف آنها هم نامعلوم می شود بنابراین به دنبال خرید جواب تست منفی هستند.
وی ادامه داد: نظارت و مدیریت این مساله برای وزارت بهداشت سخت است. اگر در موارد جواب تست اشکال داشته باشد با تکرار آزمایش می توان مشکل را حل کرد اما چون برای مسافران پروازها زمان زیادی نداریم. رفع این چالش مشکل است. یک نمونه آن سفر تیم فوتبال بود. هر جایی که منافعی در داشتن تست مثبت یا منفی کرونا باشد امکان این نوع تخلفات وجود دارد. متاسفانه در این حوزه خیلی موفق نبودیم.
سمیعی در پاسخ به پرسشی درباره هزینه تست کرونا در بخش دولتی و خصوصی گفت: هزینه تست کرونا در بخش دولتی ۲۵۰ هزار تومان و در بخش خصوصی ۳۵۰ هزار تومان است. البته وزیر بهداشت دستور داده برای موارد و افراد مشکوکی که از سیستم وزارت بهداشت به آزمایشگاه های دولتی ارجاع می شوند، هزینه تست گرفته نشود و آزمایشگاههای وزارت بهداشت بر اساس دستور وزیر عمل می کنند.
تست سریع کرونا فعلا در داروخانه ها توزیع نمی شود
مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت در پاسخ به پرسش دیگری درباره امکان توزیع و فروش تست های سریع در داروخان ها توضیح داد: در این مورد چند چالش وجود دارد. اول اینکه نمونه گرفتن برای افراد عادی کار سختی است زیرا سواپ نمونه گیری باید به مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه با قسمت انتهایی بینی نزدیک حلق تماس داشته باشد تا به ترشحات آغشته شود و البته در مورد تست سریع باید میزان درگیری ویروس بیشتر باشد تا نتیجه دقیق باشد.
وی گفت: اگر این مسائل رعایت شود بعد از ۲۰ دقیقه با روشن شدن قسمت قرمز کیت نتیجه معلوم می شود اما مساله دیگر این است که اگر فردی متوجه بیماری خود شد با نتیجه تست چه کار می کند بنابراین فعلا توزیع این کیت ها در داروخانه ها در دستور کار نیست زیرا مطمئن نیستیم که هزینه آن بر دوش مردم به نفع آنها باشد. فعلا از کیت های تشخیص سریع در مراکز بهداشتی درمانی استفاده می شود و ورود این تست ها باعث شد میزان تست های روزانه کرونا در کشور حدود ۶۰ درصد بیشتر شود که کمک بزرگی برای گسترش آزمایش کرونا در کشور بود.
وی ادامه داد: ظرفیت تست کرونا در کشور در ماههای گذشته بیش از دوبرابر افزایش یافته و از روزانه ۲۵ هزار تست به بیش از ۵۸ هزار تست در روز رسیده ایم. ظرفیت و زیرساخت های مناسبی ایجاد شده و امکان توسعه آن نیز وجود دارد. البته این پیشرفت همزمان با تحریم و جنگ اقتصادی انجام شده که ماههاست درگیر آن هستیم.
سمیعی گفت: در این مدت کیت های تشخیص مولکولی و تشخیص سریع در کشور تولید شد. کیفیت کیت ها بهتر شده است و با استفاده از همین کیت های تولید داخل بود که در طرح بهداشتی شهید سلیمانی توانستیم به میزان زیادی تست های تشخیصی را در منزل افراد انجام دهیم و افراد مرتبط با بیماران را تا ۱۰ نفر به ازای هر فرد مبتلا ردیابی و رهگیری کنیم.
وی افزود: همزمان با گسترش واکسیناسین کرونا، برنامه مهم دیگر وزارت بهداشت ایجاد مرکز آزمایش وسیع و فراوان تشخیص کرونا در کشور است. آزمایش هایی که نه فقط برای افراد علامت دار و مشکوک بلکه برای همه مردم انجام شود تا مردم بتوانند با خیال راحت به انجام کارهای روزمره بپردازند.
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت درباره تشخیص ویروس های جهش یافته گفت: هم اکنون در سه آزمایشگاه کشور از جمله انستیتو پاستور این کار انجام می شود. انجام این آزمایش در نتیجه تست و بیماری افراد تاثیری ندارد اما در شناخت وضعیت اپیدمی در کشور مهم است.
وی گفت: مساله بسیار مهم دیگر این است که هنوز نمی دانیم واکسن کرونا در مورد ویروس های جهش یافته چه اثری دارد و اگر مشخص شود که واکسن ها در مقابل ویروس های جهش یافته عملکرد مطمئن ندارند باید برای مدیریت کرونا با توجه به این مساله برنامه ریزی کنیم.
سمیعی افزود: بررسی تغییرات ویروس مهم است آنچه باعث ایجاد تغییر در زنجیره انتقال می شود. بستری است که ویروس در آن تغییر می کند. تغییرات ژنتیکی ویروس گاهی شیوع و گاهی شدت بیماری را تغییر می دهد.
وی ادامه داد: برخی کشورها موضوع تغییرات ژنتیکی ویروس و خفته بودن ویروس و نداشتن علامت در افراد را مورد توجه قرار ندارند و بعد با مراجعه تعداد زیادی از بیماران به بیمارستان با علایم حاد مواجه شدند.
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت تاکید کرد: همزمان با موج واکسیناسیون بسیار مهم است تا زنجیره انتقال ویروس قطع شود. باید عملکرد واکسن در مواجهه با ویروس های جهش یافته بررسی شود در انگلیس نیز با وجود واکسیناسین گسترده هنوز نگران ویروس های جهش یافته هستند.
سمیعی گفت: در کشور ما خوشبختانه هنوز شواهدی از بی اثر واکسن در مقابل ویروس های جهش یافته نداریم. مهمترین اثر واکسن کاهش مرگ و میر و بعد کاهش ابتلاست. هنوز درباره اثر آن در قطع زنجیره انتقال ویروس تجربه کافی نداریم. امیدواریم در ما ههای آینده بتوانیم در این مورد اظهار نظر کنیم.
وی گفت: اگر فردی به ویروس کرونا مبتلا شد باید حداقل ۱۴ روز در خانه بماند و استراحت کند. در این مورد دستورالعمل های مشخصی وجود دارد که با نظر پزشک باید اجرا شود.
سمیعی درباره انجام تست سریع کرونا در مطب پزشکان گفت: این کار مزایایی دارد و باعث می شود تکلیف بیمار در مطب روشن شود اما مشکلات هم دارد از جمله اینکه پزشک برای تست وقت نمی گذارد، تعرفه و استانداردهای آن باشد مشخص شود و باید توسط افراد دوره دیده انجام شود. اگر پزشکان به دنبال این کار هستند می توانند از سازمان نظام پزشکی موضوع را دنبال کنند.
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت افزود: ۴۰۰ آزمایشگاه تشخیص کرونا دولتی و خصوصی در کشور فعال هستند. ۱۲۰ آزمایشگاه آن متعلق به وزارت بهداشت است و بقیه خصوصی یا وابسته به سازمانهای دیگر هستند. و تعداد تست های انجام شده در کشور از مرز ۱۸ میلیون گذشته است. بخش خصوصی نیز از آذر ماه گذشته تاکنون یک میلیون و ۲۰۰ هزار تست انجام داده است.
وی گفت: ظرفیت آزمایش کرونا مدام در حال افزایش است. هدف این است که به ازای هر فرد مبتلا ۱۰ نفر افراد مرتبط با آنان رهگیری و تست شوند.
سمیعی درباره اجرای تست خودرویی کرونا نیز اعلام کرد: این کار در یکی از دانشگاههای علوم پزشکی انجام شده ولی خیلی توسعه نیافته است.
وی درباره ارائه خدمات آزمایشی توسط شرکت هایی مثل اسنپ نیز گفت: اگر استانداردهای وزارت بهداشت را رعایت کنند و قراردادهای آنها با آزمایشگاهها در معاونت درمان وزارت بهداشت تایید شود، مشکلی نیست و حتی به عنوان تسهیل گر کمک کننده هم هستند. تنها مشکل این است که استفاده کنندگان از این خدمات حق انتخاب آزمایشگاه را ندارد واگر این مشکل بر طرف شود، امکان صدور مجوز برای این مراکز وجود دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا