نفت و انرژی

رشد ۲۷ درصدی معاملات بورس انرژی

علی‌رغم کاهش عرضه فراورده‌های نفتی در شش ماهه نخست امسال،  ارزش مجموع معاملات بورس انرژی به ۶۰۹ هزار و ۹۶۱ میلیارد ریال رسیده و رشد ۲۷ درصدی را شاهد بوده است.

به گزارش ناظم نیوز به نقل از بورس انرژی، ارزش مجموع معاملات شرکت بورس انرژی ایران از ۴۸۱ هزار و ۵۵۱ میلیارد و ۶۴۶ میلیون و ۱۶۲ هزار و پنجاه ریال در شش‌ماهه‌ نخست سال گذشته به ۶۰۹ هزار و ۹۶۱ میلیارد و ۳۷۴ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۴۵۴ ریال در سال کنونی رسیده‌است و رشدی ۲۷درصدی را تجربه می‌کند. این در حالی است که به دلیل کاهش عرضه بنزین و گازوئیل نسبت به مدت مشابه سال پیش، حجم معاملات در بازار هیدروکربوری افت کرده‌است.

حجم معاملات تجمیعی بورس انرژی ایران در رینگ داخلی بازار فیزیکی از یک میلیون و ۱۲۰هزار و ۹۳۹ تن در سال ۱۳۹۹ به یک میلیون و ۱۷۴هزار و ۷۱۵ تن در سال کنونی رسیده، که رشد پنج درصدی معاملات را نشان می‌دهد. هم‌چنین ارزش این قراردادها نیز از ۴۰ هزار و ۷۸۹ میلیارد و ۴۷۱ میلیون و ۴۱۰ هزار و ۶۴۶ ریال به ۱۱۰هزار و ۵۴۸ میلیارد و ۶۱۱ میلیون و ۹۷۹ هزار و ۸۲۰ ریال رسیده که حاکی از رشد ۱۷۱درصدی این معالات از نظر ارزش است.

از سوی دیگر، حجم این معاملات در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران از هفت میلیون و ۷۹۶ هزار و ۴۲ تن در سال گذشته به دو میلیون ۶۳۶ هزار و ۵۹۸ تن رسیده و این یعنی با کاهشی ۶۶ درصدی روبه‌روست. ارزش این معاملات در شش‌ماهه نخست امسال ۳۱۱ هزار و ۴۶۳ میلیارد و ۹۳۴ میلیون و ۸۹۴ هزار و ۸۹۴ ریال بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۹درصد کاهش یافته‌است.

در بازار برق (بازار فیزیکی و سلف موازی استاندارد برق) نیز معاملات در شش‌ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰درصد از نظر حجم و ۶۶درصد از نظر ارزش افزایش یافته‌است.

امسال هم‌چنین ۱۲ میلیون و ۶۰۵ هزار و ۵۷۰ قرارداد اوراق سلف موازی با سررسید یک‌سال و بیش‌تر به ارزش ۱۷۶ هزار و ۶۶۳ میلیارد و ۳۴۶ میلیون و ۴۷۵ هزار و ۵۴۰ ریال معامله شده که نسبت به سال گذشته ۱۲۷درصد از نظر حجم و ۲۲۷درصد از نظر تعداد رشد داشته‌است.

ارزش معاملاتی بازار سایر اوراق بهادار قابل‌معامله در شش‌ماهه نخست سال ۱۳۹۹، ۴۸۱هزار و ۵۵۱ میلیارد و ۶۴۶میلیون و ۱۶۲ هزار و۵۰ ریال بوده و در مدت مشابه امسال به ۶۰۹هزار و ۹۶۱ میلیارد و ۳۷۴ میلیون و ۵۶۰ هزار و ۴۵۴ ریال رسیده که نشان از رشد ۲۷درصدی این بازار در سال کنونی دارد.

کالاهایی با بیش‌ترین معاملات
در شش‌ماهه‌ نخست سال ۱۴۰۰ نفتای سبک با ۲۹درصد معامله بیش‌ترین کالایی است که در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران معامله شده‌است و پس از آن گاز مایع و ته‌مانده برج تقطیر، به‌ترتیب با ۲۳درصد و ۱۴درصد قراردارند.
از سوی دیگر در رینگ داخلی نیز حلال ۴۰۲ با ۲۲درصد کالایی است که بیش‌ترین میزان معامله را داشته‌است، میعانات گازی با ۲۱ درصد و متانول با ۱۶درصد در رده‌های بعدی قراردارند.

انواع قرارداد معاملاتی

از نظر نوع معاملات در بازار فراورده‌های هیدروکربوری، بیش‌ترین حجم عرضه را قراردادهای کشف پریمیوم با ۷۱درصد به خود اختصاص داده‌اند. پس از آن نیز قراردادهای نقدی، نسیه و سلف به ترتیب با ۲۱درصد، ۶درصد و یک درصد قرار دارند.

بیش‌ترین حجم معامله نیز مربوط به قراردادهای کشف پریمیوم با ۶۱درصد و پس از آن قراردادهای نقدی با ۲۴درصد، نسیه ۱۲درصد و سلف با سه درصد است.

هم‌چنین در شش‌ماهه ابتدایی امسال ۴۶۵هزار و ۱۶۴ ورقه گواهی ظرفیت به ارزش هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد و ۵۳۴ میلیون و ۴۵۲ هزار ریال نیز معامله شده‌است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا