اقتصادی

شوک افزایش نرخ حامل‌های انرژی به صنایع/صنعت یزد تاب ضرر جدیدندارد

یزد- هنوز موضوع قطع شدن گاز صنایع یزد در دست پیگیری بود که افزایش ناگهانی نرخ حامل‌های انرژی، صاحبان صنایع را به شوکی جدید فرو برد و نگرانی‌های آنها را در سنگر تولید دوچندان کرد.

ناظم نیوز – گروه استان‌ها: قطع شدن گاز برخی از صنایع و نیروگاه های استان یزد با معضلاتی از جمله محدود شدن تولید و الزام کارخانه‌داران به خاموش کردن کوره ها همراه بود که انتقاد صاحبان صنایع را به دنبال داشت اما افزایش یک باره قیمت حامل‌های انرژی، نگرانی از قطع شدن گاز را به حاشیه برد.

صاحبان صنایع استان ادعا دارند که در مواقع بحرانی همیشه همکاری لازم را برای مدیریت انرژی داشتند و امسال هم مانند زمستان سال های گذشته با سرد شدن هوا و افزایش مصرف گاز، محدودیت اعمال گاز به صنایع و نیروگاه ها اجرا شد.افزایش قیمت حامل های انرژی به یک باره و در زمانی که صنایع استان انتظار حمایت داشتند، آنها را ناامید کرده است زیرا به اعتقاد آنها این اقدام فرصت رقابت را از آنها سلب کرده و اقتصاد استان را با چالش جدی مواجه خواهد کرد

در حال حاضر ۷۵ درصد از انرژی گاز استان در بخش برق و صنایع مصرف می شود و در واقع صنایع و نیروگاه‌های استان بیشترین مصرف کنندگان انرژی برق هستند و قطع شدن گاز خسارتی را به میزان تولیدات واحدهای صنعتی وارد می‌کند اما با توجه به آنکه مصرف خانگی و تجاری در اولویت تامین قرار دارند، شرکت گاز استان یزد در پیک مصرف گاز در روزهای سرد زمستان، محدودیت هایی را برای این مصرف کنندگان بزرگ اعمال می کند.

این محدودیت‌ها همیشه اعمال شده و در آینده نیز احتمال تکرار آن وجود دارد و کارخانه‌داران همواره همکاری‌های لازم را برای مدیریت مصرف انرژی را داشته‌اند اما در مقابل انتظار دارند که از حمایت‌های لازم برای مدیریت تولید و حمایت های اقتصادی برای این همکاری‌ها بهره‌مند شوند چرا که با کاهش تولید و تعطیل کردن خط تولید به دلیل کمبود گاز و به دنبال آن برق، خسارت‌هایی به آنها وارد شده و درآمد اقتصادی آنها را کاهش می‌دهد.

اما افزایش قیمت حامل های انرژی به یک باره و در زمانی که صنایع استان انتظار حمایت داشتند، آنها را ناامید کرده است چرا که به اعتقاد آنها این اقدام فرصت رقابت را از آنها سلب کرده و اقتصاد استان را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.

مصرف ۷۵ درصد گاز استان در بخش صنعت و برق

مدیرعامل شرکت گاز استان یزد در گفتگو با خبرنگار ناظم نیوز با اشاره به اینکه ۷۵ درصد از گاز صنایع در بخش برق و صنعت مصرف می شود، اظهار کرد: مشکل تامین گاز واحدهای صنعتی استان رفع شده و در کنار صنایع، محدودیت‌هایی هم برای نیروگاه‌ها اعمال شده است.

علی اکبر میدان شاهی افزود: چهار نیروگاه استان و تمامی صنایع، گازرسانی شده از اینرو با توجه به افزایش مصرف در بخش خانگی و تجاری در روزهای سرد، شاهد اعمال محدودیت هایی بر واحدهای صنعتی و نیروگاهی هستیم که مدتی این محدودیت اعمال و گاز قطع شد اما این مشکل برای صنایع حل شده و آنها تولید را از سر گرفته‌اند.

شوک افزایش نرخ حامل‌های انرژی به صنایع/صنعت یزد تاب ضرر جدیدندارد

وی اعلام کرد: اما این موضوع ممکن است دوباره تکرار شود از اینرو همراهی صاحبان صنایع نقش بسزایی دارد و از این همراهی بسیار سپاسگزاریم.

اما در میان قطع و وصل شدن گاز صنایع، گرانی حامل های انرژی کمر صنایع استان را خم کرد. شنیدن خبر افزایش ناگهانی نرخ حامل های انرژی به یک باره در شرایطی که صاحبان صنایع همکاری لازم را برای مدیریت انرژی در تولید داشته اند، همه انتظارات آنها را نقش بر آب کرد.

افزایش ناگهانی نرخ حامل‌های انرژی و تاثیر آن براقتصاد استان یزد

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان یزد نیز در این زمینه در گفتگو با خبرنگار ناظم نیوز با انتقاد از افزایش ناگهانی نرخ حامل‌های انرژی به بیان تاثیر آن در اقتصاد استان پرداخت و گفت: با این افزایش از رقبای خارجی تولید کنندگان داخلی پشتیبانی می شود و به اصطلاح آب به آسیاب رقبای خارجی صنایع پایین دستی ریخته خواهد شد.

سیدعلی اکبر کلانتر با بیان اینکه در این شرایط هزینه کسب و کار در ۱۰ سال گذشته در کشور ما به شدت زیاد شده و قدرت رقابت را از ما گرفته است، ادامه داد: در ۱۰ سال گذشته و از سال ۱۳۹۰ قیمت دلار نزدیک به ۳۰ برابر شده، هزینه واردات مواد اولیه حداقل ۲۰ درصد اضافه شده، نرخ مواد اولیه داخلی به ویژه در صنایع رانتی افزایش قابل توجهی داشته، برای مثال در همین مدت اخیر، ورق فولادی و مواد پتروشیمی به شدت گران شده و از طرفی هزینه های ناشی از دور زدن تحریم را داریم.

وی افزود: هزینه تامین پول یعنی نرخ سود بانکی عملا بیش از ۲۱ درصد است. نرخی که پنج برابر نرخ کشورهای رقیب ماست و با همه این دشواری ها حتی از وام بانکی ما هم مالیات گرفته می شود زیرا مجبوریم مالیات فاکتور سوری خرید را هم به فروشنده بپردازیم.

همه دغدغه های صاحبان صنایع یزد در چند سطر

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان یزد بیان کرد: از سویی فروش‌ها اکثرا اعتباری است بنابراین دوره برگشت بهای کالای فروخته شده طولانی شده و گاه یک سال می شود و مالیات ارزش افزوده را که باید توسط مصرف کننده و شبکه توزیع وصول شود، بر تولید کننده تحمیل شده و خیلی مواقع تولید کننده مجبور است از جیب بپردازد. این جراحی بزرگ برای حل این مسئله در شرایط خاص فعلی اقتصاد کشور موجب وارد آمدن شوک بزرگ قیمتی شده و تاثیر بسزایی بر معیشت مردم و ایجاد رکود و کسادی بازار با توجه به پایین بودن قدرت خرید اکثریت مردم و قشر حقوق بگیر خواهد شد

وی با اشاره به افزایش سایر هزینه های تولید از جمله کرایه حمل و نقل، بیمه و دستمزد تصریح کرد: پایین بودن راندمان تولید و بهره وری به دلیل عدم نوسازی و روزآمد نشدن دانش فنی و فناوری ناشی از چند دهه تحریم نیز تاثیر زیادی بر کاهش رقابت پذیری تولیدات صنعتی داخلی دارد.

کلانتر تاکید کرد: با توجه به نکات یاد شده و با توجه به اینکه تمام این موارد بر قیمت تمام شده تولید و فروش اثر می‌گذارد و با نگاهی به رقابت میلیمتری در بازار حهانی، سهولت قاچاق کالا به دلیل گستردگی و وسعت مرزهای کشور و اینکه کالای قاجاق به دلیل فرار از پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات ارزش افزوده در شرایط حتی برابر و بدون در نظر گرفتن نکات فوق، ۳۵ تا ۴۰ درصد ارزانتر وارد بازار داخل می شود بنابراین با وجود اینکه همه اقتصاددانان و فعالان منصف اقتصادی ارزان بودن نرخ انرژی کشور را مضر می‌دانند، این اتفاق افتاده است.

وی بیان کرد: این جراحی بزرگ برای حل این مسئله در شرایط خاص فعلی اقتصاد کشور موجب وارد آمدن شوک بزرگ قیمتی شده و تاثیر بسزایی بر معیشت مردم و ایجاد رکود و کسادی بازار با توجه به پایین بودن قدرت خرید اکثریت مردم و قشر حقوق بگیر خواهد شد.

رانت انرژی و هدر رفت منابع ملی

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان یزد اظهار داشت: این منطق دولت درست است که با استفاده از اهرم انرژی که متاسفانه ۱۰۰ سال است گریبان کشور ما و کل منطقه و اقتصاد سیاسی ما را گرفته، رانت بزرگی ایجاد و به صنایع بزرگ انرژی‌بر بالادستی که غالبا دولتی یا متعلق به نهادهای عمومی غیر دولتی هستند، هدیه می شود.

شوک افزایش نرخ حامل‌های انرژی به صنایع/صنعت یزد تاب ضرر جدیدندارد

وی ادامه داد: به این ترتیب صنایعی از قبیل پتروشیمی ها و فولادی های بزرگ که هم از رانت انرژی استفاده می کنند، مواد اولیه ارزانتر می گیرند، از معافیت های مالیاتی صادراتی بهره می برند، ارزش افزوده نمی پردازند و متاسفانه با فروش محصولا تشان به صنایع پایین دستی به نرخی بالاتر از نرخ صادراتی، عملا از رقبای خارجی تولید کنندگان داخلی پشتیبانی می کنند و به اصطلاح آب به آسیاب رقبای خارجی صنایع پایین دستی می ریزند و برای خارجی ها اشتغال آفرینی می کنند .

راه حل پیشنهادی

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان یزد گفت: راه حل این است که با همکاری و همفکری انجمن های تخصصی و خوشه ها و رسته های صنعتی، ساز و کاری طراحی شود و افزایش نرخ حامل های انرژی و محاسبه بر اساس دلار و درصدی از نرخ فوب خلیج فارس متوجه شرکت هایی شود که درآمدهای بالای دلاری ناشی از صادرات دارند نه دریافت دلاری هزینه حامل های انرژی از صنایع ضعیف کوچک و متوسط که فروش و درآمدشان ریالی است.

صاحبان صنایع در شرایط رکود، تحریم و افزایش هزینه‌های تولید در این چند سال به شدت متضرر شده اند و افزایش نرخ حامل های انرژی شوک جدید و البته سنگینی بود که آن را به شدت متضرر خواهد کرد و انتظار دارند دولت نگاه ویژه ای به تولید داشته باشد چرا که اگر چرخ تولید نچرخد، بیکاری، مشکلات اقتصادی، تامین معیشت، مشکلات اجتماعی و سایر معضلات گریبان استان را خواهد گرفت و تبعات آن جبران ناپذیر خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا