حکایت تودرتوی ادغام و تفکیک وزارتخانه ها
وزارت صنعت،معدن و تجارت از اواخر دوره قاجار تاکنون ۱۱ بار دچار تفکیک و ادغام شده است و حال دوباره دولت سیزدهم به دنبال تفکیک بخش صنعت و معدن از بخش بازرگانی است.
به گزارش خبرنگار ناظم نیوز، سال ۸۶ بود که دولت دهم در یک طرح ضربتی از مجلس خواستار ادغام وزارتخانه صنایع و معادن با وزارتخانه بازرگانی شد. به زعم کارشناسان این ادغام با هدف کوچک سازی بدنه دولت، چابک سازی وزارتخانه، واگذاری تصدیگری دولت به بخش خصوصی و همچنین جوانسازی نیروهای کار در بدنه دولت بود. در نهایت در سال ۹۰ دو وزارتخانه «صنعت و معدن» و «بازرگانی» با یکدیگر ادغام شدند و وزارت «صنعت، معدن و تجارت» تشکیل و همه اختیارات تجاری در وزارتخانه جدید متمرکز شد.
آنچه در این گزارش میخوانید تاریخچهای از تمام تحولات رخ داده برای وزارت صنعت، معدن و تجارت طی ۱۱۶ سال گذشته است.
تولد نخستین وزارتخانه کشور ۱۱۶ سال قبل
نخستین بار در سال ۱۲۸۵ یعنی ۱۱۶ سال قبل بود که وزارت تجارت ایجاد شد. هدف اصلی از ایجاد این وزارتخانه تجمیع تمام اقدامات و سیاستگذاریهای دولت در حوزه تجارت و بازرگانی بود.
نام این وزارتخانه در سال ۱۳۰۲ به وزارت فواید عامه تغییر کرد.
تفکیک اول رقم خورد
درست شش سال بعد یعنی در سال ۱۳۰۸ شمسی وزارت فواید عامه به دو وزارتخانه اقتصاد ملی و وزارت طرق و شوارع که همان اداره کل راه بود تفکیک شد.
وزارتخانه اقتصاد ملی متولی امور مربوط به بازرگانی، کشاورزی، صناعت و اداره ثبت علائم تجارتی و صنعتی بود و وزارت طرق و شوارع هم امور مربوط به جاده سازی، احداث راهآهن، کشف معادن نفت شمال، مطالعه درباره ذوبآهن و تأسیس کارخانه آن را به عهده گرفت.
تفکیک دوم در وزارت اقتصاد ملی
وزارت اقتصاد ملی ۸ سال بعد یعنی در سال ۱۳۱۶ به دو وزارتخانه تجارت و صنایع و معادن تفکیک شد. از این سال وزارت صنایع به صورت تخصصی در تمام حوزههای مرتبط با صنعت و معدن شروع به کار کرد.
همان سال با تصمیم فرهنگستان ایران، نام وزارت تجارت به وزارت بازرگانی و وزارت صنایع و معادن به وزارت پیشه و هنر تغییر یافت.
نخستین ادغام وزارتخانهها در تاریخ کشور
درست ۴ سال بعد یعنی در سال ۱۳۲۰ بود که پس از دو تفکیک نخستین ادغام رقم خورد. وزارت بازرگانی و پیشه و هنر با یکدیگر ادغام و نام آن به وزارتخانه بازرگانی و پیشه و هنر تبدیل شد. این وزارتخانه ۶ سال با همین نام فعالیت کرد اما در سال ۱۳۲۶، به وزارت اقتصاد ملی تغییر نام داد و اداره امور صنایع و معادن دولتی نیز به آن واگذار شد که در دوره جنبش ملی کردن صنعت نفت وظیفه صادرات و واردات کالاهای غیرنفتی را به عهده داشت.
سومین تفکیک و تولد دوباره وزارت صنایع
درست ۸ سال بعد در سال ۱۳۳۴ برای سومین بار وزارتخانه اقتصاد ملی به دو وزارتخانه بازرگانی و وزارت صنایع و معادن تبدیل و تفکیک شد.
این تفکیک منجر به بازتعریف حوزه بازرگانی و تجارت شد. به این منظور شرکت معاملات خارجی، سازمان نمایشگاههای بینالمللی ایران (تأسیس ۱۳۳۸ شمسی) و اداره کل گمرک و سازمان بنادر و کشتیرانی در ۱۳۴۰ شمسی به منظور تکمیل چرخه تجارت داخلی و خارجی به وزارت بازرگانی واگذار شد.
ادغام دوم، درست ۷ سال بعد
در سال ۱۳۴۱ باز هم زمزمههای ادغام بالا گرفت و در نهایت برای دومین بار وزارت بازرگانی و صنایع و معادن با یکدیگر ادغام و وزارت اقتصاد شکل گرفت. آنچه در این ادغام مورد ادعای دولت قرار داشت هماهنگی در امور صنعتی و بازرگانی کشور بود. برای حفظ حوزه اقتصاد و قدرت بیشتر این وزارتخانه، شرکت سهامی کل معادن و ذوب فلزات، شرکت سهامی کارخانجات ایران، شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان، مرکز توسعه صادرات ایران، شرکت سهامی فرش ایران (تأسیس ۱۳۱۴ ش)، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، شرکت ملی ذوبآهن ایران، مرکز صنایعدستی، سازمان صنایع کوچک و نواحی صنعتی و بالاخره سازمان زمینشناسی کشور به زیرمجموعههای این وزارتخانه تبدیل شدند.
تفکیک چهارم و تولد سه وزارتخانه جدید
در سال ۱۳۵۰ قانونی در مجلس تصویب شد که حدود ۳ سال بعد یعنی اواخر سال ۱۳۵۲ وزارت اقتصاد از هم پاشید و به سه وزارتخانه بازرگانی، صنایع و معادن و اقتصاد و امور دارایی تبدیل شد. با این قانون شرکتها و زیرمجموعه وزارت بازرگانی برای دومین بار تعریف شدند.
شرکت سهامی فرش ایران، شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران، صندوق ضمانت صادرات ایران، مرکز بررسی قیمتها، سازمان غله و قند و شکر و چای کشور (که از وزارت تعاون و امور روستاها مجزا شده بود)، شرکت سهامی بیمه ایران، شرکت سهامی گسترش خدمات بازرگانی، سازمان حمایت تولیدکنندگان و مصرفکنندگان، شرکت سهامی بازرگانی دولتی ایران بهجای شرکت سهامی معاملات خارجی (منحل شده در تیر ۱۳۵۶) و سازمان تعاون مصرف شهر و روستا بهجای شرکت سهامی فروشگاه فردوسی (منحل شده در ۱۳۵۲) به وزارت بازرگانی وابسته شد.
پنجمین تفکیک و پیدایش دو وزارتخانه همشکل
این ترکیب وزارتخانهها تا ۳ سال بعد از انقلاب اسلامی تغییر نکرد اما در سال ۱۳۶۰ وزارت صنایع و معادن برای چندمین بار تفکیک شد. دو وزارتخانه معادن و فلزات و صنایع از دل این وزارتخانه بیرون امدند.
یک سال بعد و ششمین تفکیک
درست یک سال بعد وزارت صنایع هم تقسیم به دو وزارتخانه صنایع و صنایع سنگین شد. این اولین باری بود که حوزه صنعت و معدن با ۴ وزارتخانه بازرگانی، معادن و فلزات، سنایع و صنایع سنگین اداره میشد.
سومین و چهارمین ادغام هم رقم خورد
۱۲ سال بعد بازهم داستان ادغام مطرح شد. این بار قرعه به نام دو وزارت صنایع و صنایع سنگین افتاد.
محصول این ادغام که با نام وزارت صنایع رونمایی شد هم در سال ۱۳۷۹ با وزارت معادن و فلزات ادغام و وزارت صنایع و معادن متولد شد.
پنجمین و آخرین ادغام
در سال ۱۳۹۰ یعنی ۱۱ سال بعد و در دولت دهم باز هم وزارت بازرگانی و صنایع و معادن با یکدیگر ادغام شده و چهارمین ادغام تاریخ وزارت صنعت را ثبت کرد.