اجتماعی

«ارشاد» امری «انتظامی» نیست!

ناظم نیوز: دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچ مصوبه‌ای تحت عنوان «گشت ارشاد» نداشتیم، گفت: مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص «حجاب» بسیار کیفی است و با حوزه شناخت نسل جوان، انگیزه‌ها، تعلیم، تربیت و اقناع افکار عمومی راجع به موضوع سر و کار دارد.

به گزارش ناظم نیوز به نقل از دنیای جوانان، سعیدرضا عاملی در خصوص مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به ارائه توضیحاتی پرداخت و اظهار کرد: این روزها آدم مقداری نگران حال مردم است. این اغتشاشاتی که صورت می‌گیرد نگرانی برای مردم ایجاد می‌کند. البته به فضل پروردگار همیشه امیدوار بوده و هستیم و انشالله روز به روز چهره‌های شادتر و شاداب تر مردم را شاهد باشیم.
وی در پاسخ به این سوال که ویژگی‌های مد نظر رهبر انقلاب در خصوص ایجاد تحول در شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به حکمی که ایشان حدود یک سال قبل برای دوره جدید این شورا صادر کردند و خواستار ایجاد تحول در شورای عالی انقلاب فرهنگی شدن، تا چه میزان محقق شده است؟، توضیح داد: نگاه امام خمینی ره و نگاه رهبر معظم انقلاب به شورای عالی انقلاب فرهنگی در دو حوزه کانونی و محوری است که مرتبط با سلامت مردم، سلامت اجتماعی، پیشرفت کشور و عزت و شکوفایی جمهوری اسلامی است. آن دو محور شامل حوزه علم و فناوری و نیز فرهنگ است. درواقع «علم» قدرت و منشاء پیشرفت کشور و حل مسائل اساسی جامعه است.
عاملی معتقد است که فلسفه وجودی شورای عالی انقلاب فرهنگی توجه به حوزه علم و دانش، فناوری و نوآوری بوده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص «فرهنگ» ادامه داد: فرهنگ دایره بزرگی دارد. ابعاد و مولفه‌های تاثیر گذار بر فرهنگ پیچیده‌تر از حتی حوزه علم و فناوری است. تعابیر فرهنگ در مسیر تاریخ تغییر کرده است اما امروز تعریف پذیرفته شده‌ای که از فرهنگ وجود دارد. روشی خاص است که مردم در فضای اجتماعی با آن زندگی می‌کنند و این وجه اشتراک زندگی مردم است که فرهنگ را تشکیل می دهد.
وی تصریح کرد: رهبر انقلاب به ویژه درباره فرهنگ ملاحظات خاصی مورد توجهشان است که یکی از آنها این است که اگر در سه بخش اجتماعی یعنی فرهنگ و اقتصاد و سیاست بخواهیم یک بخش را به عنوان مرکز و محور متغیر اصلی انتخاب کنیم و در نظر بگیریم، ایشان بخش فرهنگ را بخش مستقل می‌دانند. اگر فرهنگ جامعه یک فرهنگ قدرتمند و توانمندی باشد اقتصاد آن جامعه شکوفا می‌شود و در حوزه سیاسی از یک قدرت والایی برخوردار است و ایشان در ادوار مختلفی که احکامی را به اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی دادند، دائم بر این دو کانون اصلی در وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید داشتند.
نگرانی ایجاد نشود؛ قرار نیست با سیستم کنترل اجتماعی «فرهنگ» را پیش ببریم
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگر سخنان خود به «سند مهندسی فرهنگی» نیز اشاره و درباره آن اظهار کرد: وقتی کلمه مهندسی به کار برده می‌شود نگرانی‌های اجتماعی ایجاد می‌شود که گویا می‌خواهیم کنترل کنیم و با سیستم کنترل اجتماعی فرهنگ را پیش ببریم، اما به هیچ وجه چنین غرضی در استفاده از واژه مهندسی نیست. همانطور که رهبر انقلاب توضیح می‌دهند منظورمان از مهندسی فرهنگی این است که به هندسه اجتماعی و جهانی توجه شود و در مختصات متغیرهای متکثری که در حوزه فرهنگ است به فرهنگ توجه شود. در سند مهندسی فرهنگی نزدیک ۳۱۰ برنامه اقدام وجود دارد اما بسیار تاخیر در ارائه اینها داریم و اساسا جلسات شورا و ستاد هماهنگی که برای راهبری این سند وجود دارد که رییس جمهور در راس آن است با شش سال تاخیر تشکیل شده است. هفته قبل در استان کهگیلویه و بویر احمد بودم و این استان یازدهمین استانی بود که بُرش استانی این سند در آنجا رونمایی شد. درواقع سند مهندسی فرهنگی امتداد پیدا کرده است.

با انسان‌هایی مواجه شده‌ایم که دسترسی‌های گسترده‌ای پیدا کرده‌اند
وی در پاسخ به سوالی درباره انطباق مصوبات با واقعیت‌های جامعه به ارائه تحلیلی درباره اتفاقات اخیر جامعه پرداخت و با بیان اینکه واقعیت این است که با ظهور اینترنت با نظام اجتماعی متفاتی مواجه شدیم، اظهار کرد: به عبارتی می‌توان گفت زندگی فرهنگی ما امروز دو فضایی شده است. فضای جغرافیایی که در آن زندگی می‌کنیم در چارچوب نظام ملی و دولت ملی یک قلمرو فرهنگی را ایجاد می‌کند و قلمرو دیگری نیز در فضای مجازی شکل می‌گیرد و در این شرایط دو فضایی با افراد متفاوتی مواجه شده‌ایم که از حالت مخاطب که در رسانه عمومی بنشینند و فقط تماشا کنند وارد عرصه کنشگری شده و کاربر شده و تولید و بازنشر محتوا می‌کنند. امروز نخبگی دامنه‌اش به عرصه عمومی کشیده شده است و افراد به عنوان یک کاربر در میان ۶ میلیارد کاربر جهان خود احساس می‌کنند کسی هستند و دارای توانایی شده اند. برای خیلی ها که این عرصه را متوجه نمی‌شوند شوک اجتماعی است که می‌بینند با افرادی مواجه اند که اطلاعات متفاوتی دارند که منبع این اطلاعات در فضای فرا ملی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگر سخنان خود تصریح کرد: من فکر می‌کنم ما در حوزه فرهنگی باید بپذیریم که با انسان‌هایی مواجه شده‌ایم که اینها دسترسی‌های گسترده‌ای پیدا کرده‌اند. به نظرم نظام تعلیم و تربیت توانمند ساز، متفکر ساز، منتقد ساز موفق تر از نظام تعلیم و تربیت کنترلی و یا توصیه کننده است. نظام تعلیم و تربیت ما باید به سمتی رود که قدرت تشخیص برای فرد ایجاد کند و توانایی مهارتی لازم را ایجاد کند.
وی ادامه داد: الان فرهنگ از طریق سواد و دانش مجازی می‌تواند ساخته شود، لذا رهبر معظم انقلاب در حکم سال گذشته خود به اعضای شورا، از جمله وظایفی که بر عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی در همکاری با شورای عالی فضای مجازی گذاشتند، بحث «تقویت سواد مجازی جامعه» بود. سواد مجازی از سواد اطلاعاتی آغاز می‌شود تا افراد بتوانند اطلاعات را تشخیص دهند و نهایتا به سواد حقوقی نیز می‌رسد. این فضا پر از ضوابط حقوقی است و اگر کاربری با ضوابط حقوقی محیط دوم آشنا نباشد فکر می‌کند این محیط جدی نیست و هر اقدامی را در این محیط می‌کند اما بعدها می‌بیند جرمی را متوجه شده است. نهایتا فرد را به سطح سواد تحلیلی یعنی سواد تشخیص می‌رساند که می تواند داده خوب را از داده بد و اطلاعات خوب را از اطلاعات بد و اطلاعات قانونی را از اطلاعات غیر قانونی تشخیص دهد. ما این سواد را در عرصه سواد عمومی و اختصاصی که متناسب با فرهنگ اسلامی کشور است نیاز داریم. بنابراین ما دانش گسترده‌ای می‌خواهیم. این دوره شورای عالی انقلاب فرهنگی تمرکز بر انسانی دارد که این انسان دارای توانایی‌های هر دو فضا است و این انسان، انسان متفاوتی است و اگر درک دقیقی از این انسان نداشته باشیم ممکن است تجویزهایی که می‌کنیم یا مصوباتی که داریم قابل فهم برای نسل نباشد و نسل احساس کند با مصوبات فاصله دارد.
وی در پاسخ به این سوال که احساس می‌کنید چقدر این تصمیمات منطبق با این درک است؟، اظهار کرد: ۶ تا ۷ عضو جدید به اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه شده‌اند. این اعضا و نیز کسانی که در پیشینه شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده‌اند و اعضایی که چند دوره عضو شورا بودند واقعا به این فضا نزدیک هستند و این فضا را می شناسند. اعضای حقوقی نیز جوان هستند که آشنا به این فضا هستند اما مقداری نیازمند مشورت بیرونی هستیم. باید از حوزه نخبگانی خود خیلی استفاده کنیم. قوام و ارزش شورای عالی انقلاب فرهنگی فقط معطوف به اعضاء نیست و آن پیوستاری که مربوط به ۸۷ هزار عضو هیات علمی دانشگاه، ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجوی کشور و فضای نخبگانی و حوزوی، خبرگانی و المپیادی های ما است ظرفیت شورا هستند. ما خیلی اوقات از این افراد دعوت می‌کنیم تا در شورا نظر کارشناسی خود را مطرح کنند. فضا برای ورود کسانی که کارشناس و خبرگان هستند، باز است.
مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص «حجاب» بسیار کیفی است
وی با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر، با بیان اینکه ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچ مصوبه‌ای تحت عنوان گشت ارشاد نداشتیم، گفت: مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص حجاب بسیار کیفی است و با حوزه شناخت نسل جوان، انگیزه ها، تعلیم تربیت و اقناع افکار عمومی راجع به موضوع سر و کار دارد.

«ارشاد» امری «انتظامی» نیست
عاملی در پاسخ به این سوال که این سخن شما به معنای مخالفت شما با گشت ارشاد است؟، توضیح داد: به نظر من ارشاد امری انتظامی نیست و نیروی انتظامی بار سنگینی روی دوشش است.

وظیفه پلیس مبارزه و مواجهه با باندهای فساد است
وی ادامه داد: کار نیروی انتظامی مدیریت امنیت اجتماعی کشور است و در خصوص امنیت اجتماعی کشور و مبارزه و مواجهه با باندهای فساد وظیفه دارد. امنیت اجتماعی متوجه کسانی است که فساد مدیریت شده در کشور دارند. تعداد باندهایی که در تهران فحشا را مدیریت می‌کنند بسیار زیاد است و نیروی انتظامی در مورد اینها وظیفه دارد و باید مدیریت کند، اما ارشاد امری است که با شناخت نسل جوان سر و کار دارد. شاید مهم ترین ارشاد و تعلیم و تربیت مربوط به والدین است. بچه‌ها بیشترین و بالاترین قدرت یادگیری شان مربوط به آغاز تولد و تا شش سالگی است که قدرت یادگیری آنها بسیار بالا است. اگر در این شش سال پایه تربیتی مناسبی برای فرزندان گذاشته شود، فرزندان با ادب و متفکر و خلاق و متوجه به خدا و قوانین اسلامی رشد می‌کنند. قوانین الهی حقیقت است و امری توصیه‌ای نیست. خداوند قوانین مربوط به رشد را در دین خود تعبیه کرده که اگر این نسل متوجه این گوهر شود اینها را امور آرمانی نمی بیند بلکه قوانین الهی بستر زندگی مناسب را فراهم می‌کند.

ضرورتی ندارد نیروی انتظامی «کلاس ارشاد» برگزار کند
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به این سوال که آیا شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه اصلاح روشهای گشت ارشاد اقدامی انجام خواهد داد؟، گفت: بخش عظیمی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی متوجه نهادهای تعلیم و تربیت مثل آموزش و پرورش، صدا و سیما، حوزه علمیه و وزارت ارشاد است که باید در این راستا شناخت جامعه را تقویت کنند. تغییری در مصوبات شورای عالی قرار ندارد. نیروی انتظامی نیز تذکر غیر حضوری را دارد و می‌توان به افرادی که رعایت نمی‌کنند قوانین مربوط به حجاب را تذکر غیر حضوری دهد. نیروی انتظامی مواجهه حضوری ندارد و احیانا ضرورتی ندارد که کلاس ارشادی برای افرادی که رعایت نمی‌کند داشته باشد، اما این وظیفه متوجه دستگاه‌هایی است که گاهی چون کوتاهی می‌کنند بار بر روی دوش نیروی انتظامی می‌آید و نیروی انتظامی مجبور است ورود پیدا کند. تاکید می‌کنم که نیروی نتظامی وظیفه دارد نسبت به تامین سلامت اجتماعی و حفاظت از امنیت اجتماعی مردم اقدام کند. همانطور که نسبت به مواد مخدر نیروی انتظامی وظیفه دارد جلوی باندهای توسعه مواد مخدر را بگیرد، وظیفه دارد جلوی باندهایی که فساد اجتماعی و فحشا را در جامعه توسعه می‌دهند نیز بگیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا